AUGUSTIN (V 25 - 20) |
|||||
Synonyma:
V 25-20, Fenomén, Pleven ustojčivyj, Regina, Římský Původ: Augustin je stolní odrůda vzniklá v bulharsko-ruské spolupráci křížením bulharské odrůdy Pleven a odrůdy Seyve villard 12375. U nás je tato odrůda známá spíše pod označením V 25-20. Odrůda je registrována v Bulharsku a v Ruské federaci (2002). Listy: středně velké až velmi velké , pětilaločnaté, jemně vykrajované. Růst: bujnější Doba zrání: raná, začátek září Hrozen a bobule: Hrozny středně velké až velké, středně husté, 300 – 500 g. Bobule velké až velmi velké, 27х20 mm, do 5 g, elipsovitě protáhlá, slupka silná, pevná, chuť harmonická, příjemná. V Rusku při degustacích dosáhla v průměru tří roků vysoké ohodnocení 8,1 stupňů. Hrozny mohou po dozrání bez problémů zůstat na keřích 2-3 týdny. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 18-20%, kyselost 6-9 g/l Vyzrávání výhonů: dobré 80% Plodnost dřeva: 70-85% Počet hroznů na výhon: 1,2-1,6 Zatížení, řez: 4 - 6 oček/m2, 40-50 oček na keř při délce řezu plodného dřeva na 8-12 oček. Odolnost k mrazu: vysoká (do –24°C) Odolnost k chorobám: odolný plísni révové, k padlí i k šedé plísni, lze pěstovat bez chemického ošetření nebo pouze s fungicidním ošetřením v případě velmi silného infekčního tlaku padlí révového. Zakořeňování řízků: dobré Moje zkušenosti: Střední Morava - cca 420m n.m.: Odrůda se jeví výborně, velké hrozny, krásně vybarvené do zlatova, velmi chutné, ani s cukernatostí to není špatné. Plodnost dobrá. Se základním chemickým ošetřením tato odrůda úspěšně přežila (v daných podmínkách) i nepříznivý rok 2009. Literatura a zdroje: D. Pospíšilová Ampelografia Slovenska http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/Atlas_reva_Adobe/bile_stol/ v_25_20.pdf http://vine.com.ua/sorta/stolovye/avgystin.html | |||||
Návrat ZPĚT na výchozí stránku |
Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho |