GOLUBOK

Golubok Synonyma:  Голубок
Původ:  Golubok vyšlechtil F.L. Meleško v IViV V.E. Tairova, Ukrajina, křížením odrůdy Severnyj x směs pylu 40 let Okťabra, Oděsskij rannij a № 1-17-54 (Alicante Bouschet x Cabernet Savignon) Jedná se o interspecifickou odrůdu, se zastoupením druhů Vitis vinifera a Vitis amurensis.
Listy: středně velké, trojlaločnaté, silně vykrajované, spodní strana listu je jemně plstnatá. Řapík je středně dlouhý, načervenalý. List je tmavě zelený, v závěru vegetace se postupně celý zbarvuje  tmavě červeně.
Růst: středně silný
Doba zrání: raná , vegetační období od rašení oček do plné zralosti je  v IViV V.E. Tairova, Ukrajina, 130 dnů při sumě aktivních teplot (SAT)  2400-2630 °C. Sklizeň probíhá od polovina září do začátku října.
Květ: hermafroditní
Hrozen a bobule: Hrozny malé (průměrná hmotnost 100-120 g. Bobule malé až střední,  kulaté (o průměru 15 mm), černé se silným voskovým povlakem. Průměrná hmotnost bobulí je přibližně 1,6 g. Slupka bobulí je tenká, pevná. Dužnina šťavnatá, mošt je intenzívně zbarvený.  Chuť je jednoduchá, příjemná, s příchutí černého rybízu a maku.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17,7 %, kyselost 9,4 g/l (průměrné hodnoty za 8 let z Novočerkasska)
Vyzrávání výhonů: velmi dobré, 85-90%
Zatížení, řez: Keře se doporučují tvarovat na dvouramenný kordon s výškou kmene 80 cm. Řez se provádí na  6-8 oček, snáší i kratší řez. Zatížení keře je  40-45 oček na keř.
Odolnost k mrazu: vysoká (–25°C)
Odolnost k chorobám: Golubok je slabě napadán houbovými chorobami, padlím i plísní révovou. Šedou plísní je napadán jen při silném infekčním tlaku. Odrůda je tolerantní napadení kořenovou formou mšičky révokaze, fyloxery.
Zdroje: vine.com.ua
http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/
Golubok
Golubok Golubok Golubok

Návrat  ZPĚT na výchozí stránku

Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho