KIŠMIŠ LUČISTYJ |
|||||
Synonyma:
Кишмишлучистый Původ: Vyšlechtěn v moldavském “Vierulu” křížením odrůd Cardinal x Kišmiš rozovyj Listy: středně velké, světle zelené, srdčitého tvaru, středně vykrajované na dlouhém řapíku. Růst: střední až silný Doba zrání: raně střední (v Novočerkassku 125-130 dnů). Hrozen a bobule: Hrozny střední až velké, kónické, rozvětvené, někdy až 40 cm dlouhé, často s křídly, středně husté až řídké, hmotnost 200- 600 g , při dobré výživě i 1500 g. Bobule zlato růžové až růžovo červené, protáhlé bobule masitě šťavnaté, chuť harmonická, velmi příjemná se slabým muškátem. Degustační hodnocení 8,5 bodu. Třída bezsemennosti III. Průměrná hmotnost bobule 2,5 - 4,0 g , rozměry 22x17 (do 25x22) mm. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17-21 %, kyselost 6-7 g/l Vyzrávání výhonů: uspokojivé až dobré Plodnost dřeva: 50-70 % Počet hroznů na výhon: 1,3-1,6 Zatížení, řez: výhodné jsou velké tvary, aby keř získal větší zásobu starého dřeva. Řez je nutný dlouhý na 12 oček. Odolnost k mrazu: nízká (–18°C) Odolnost k chorobám: Odolnost Kišmiše lučistého je na úrovni V. vinifera, to znamená že vyžaduje chemickou ochranu proti houbovým chorobám. Zvláštnosti: Vysoce kvalitní úrodná odrůda, jedna z lepších bezsemenných ve světě. Bobule bývají sladké dřív, než dojde k jejich zbarvení. Pro zvětšení velikosti bobulí je možné použít giberelin. Literatura a zdroje: vine.com.ua, vinograd7.ru Za svolení k použití fotografií děkuji autorům (Vladimír Charčenko, Anatolij Bačinskij, Sergej Sidorjaka, Jevgenij Sochaňov). | |||||
Návrat ZPĚT na výchozí stránku |
Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho |