KIŠMIŠ LUČISTYJ

Kišmiš lučistyj Synonyma:  Кишмишлучистый
Původ:  Vyšlechtěn v moldavském  “Vierulu”  křížením odrůd Cardinal x Kišmiš rozovyj
Listy:  středně velké, světle zelené, srdčitého tvaru, středně vykrajované na dlouhém řapíku.
Růst: střední až silný
Doba zrání: raně střední (v Novočerkassku 125-130 dnů).
Hrozen a bobule: Hrozny střední až velké, kónické, rozvětvené, někdy až 40 cm dlouhé, často s křídly, středně husté až řídké, hmotnost 200- 600 g , při dobré výživě i 1500 g. Bobule zlato růžové až růžovo červené, protáhlé bobule masitě šťavnaté, chuť harmonická, velmi příjemná se slabým muškátem. Degustační hodnocení 8,5 bodu. Třída bezsemennosti III. Průměrná hmotnost bobule 2,5 - 4,0 g , rozměry 22x17 (do 25x22) mm.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17-21 %, kyselost 6-7 g/l
Vyzrávání výhonů: uspokojivé až dobré
Plodnost dřeva: 50-70 %
Počet hroznů na výhon: 1,3-1,6
Zatížení, řez: výhodné jsou velké tvary, aby keř získal větší zásobu starého dřeva. Řez je nutný dlouhý  na 12 oček.
Odolnost k mrazu: nízká (–18°C)
Odolnost k chorobám: Odolnost Kišmiše lučistého je na úrovni V. vinifera, to znamená že vyžaduje chemickou ochranu proti houbovým chorobám.
Zvláštnosti:  Vysoce kvalitní úrodná odrůda, jedna z lepších bezsemenných ve světě. Bobule bývají sladké dřív, než dojde k jejich zbarvení. Pro zvětšení velikosti bobulí  je možné použít giberelin.
Literatura a zdroje: vine.com.ua, vinograd7.ru
Za svolení k použití fotografií děkuji autorům (Vladimír Charčenko, Anatolij Bačinskij, Sergej Sidorjaka, Jevgenij Sochaňov).
Kišmiš lučistyj

Návrat  ZPĚT na výchozí stránku

Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho