KOKL BELYJ |
|||||
Synonyma:
FVK-4-2, КоКл белый Původ: Rusko-ukrajinská stolní odrůda, která získala svůj název spojením prvních dvou písmen jejích šlechtitelů Kostrikina a Ključkova. Vznikla křížením odrůdy Keša 1 (syn. Talisman) a odrůdy Kubáň. Vybrána v roce 2000. Listy: středně velké, pětilaločnaté, se středně velkými výkrojky Růst: střední až silný, na vlastních kořenech střední Doba zrání: raná (v Novočerkassku 115-120 dnů, dozrává tam 15. srpna), SAT potřebná k plné zralost bobulí 2600—2700°С. Hrozen a bobule: Hrozny střední až velké, kónické, střední hustoty, hmotnost 400-600 g. Bobule jsou velmi velké,rozměry přibližně 33 х 24 mm o průměrné hmotnosti 12-14 g, oválné, světlé, na slunci průzračné s líčkem. V bobuli bývají 3-4 semena. Chuť bobulí je harmonická s dobrým nahromaděním cukru. Dužnina je masito-šťavnatá, slupka průměrně silná. Degustační ocenění je vysoké, 8,0 bodů. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 14-18 %, kyselost 4,5-5,5 g/l Vyzrávání výhonů: velmi dobré Plodnost dřeva: 55-70 % Počet hroznů na výhon: 1,1-1,5 Zatížení, řez: 30-35 oček na keř, řez tažňů na 6-8, ale vzhledem k vysoké plodnosti spodních oček je možný i řez na 3-4 očka Odolnost k mrazu: střední - vysoká (–24°C) Odolnost k chorobám: vysoce odolná k plísni révové, podle popisů středně odolná k padlí révovému (v prvním roce pěstování vysoká odolnost i proti padlí), odolná k plísni šedé Zakořeňování řízků: Řízky zakořeňují velmi dobře, keře začínají plodit druhým až třetím rokem. Zvláštnosti: Odrůda je vhodná pro tvary s velkou zásobou dřeva. Vyžaduje regulaci násady keřů, jinak má má sklon k přetížení úrodou, následkem čehož se prodlužuje doba zrání. Dobře snáší přepravu. Literatura a zdroje: vine.com.ua, vinograd7.ru Za svolení k použití fotografií děkuji autorům (Vladimír Charčenko, Anatolij Bačinskij, Sergej Sidorjaka, Jevgenij Sochaňov). | |||||
Návrat ZPĚT na výchozí stránku |
Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho |