KRISTAL

Kristal Interspecifická odrůda, kterou lze zařadit do skupiny univerzálních. Nevyžaduje takřka žádnou chemickou ochranu a má ještě jednu zajímavou vlastnost - je mimořádně mrazuvzdorná. Z vlastní zkušenosti - po tuhé zimě (teploty klesly k -25oC, možná ještě níže) nebyly na keři žádné známky poškození a plodnost zůstala normální.
   Krystal dozrává do konzumní zralosti většinou v první polovině září, ale může zůstat na keři i déle. Běžně se pak dosáhne cukernatosti přes 20oNM. Hrozen je střední až větší, bobule střední, barva v plné zralosti zlatavá, s hnědým nádechem.
   Zkusil jsem vyrobit z Krystalu mikrovzorek vína. Chuťově nebyl špatný, ale v pozadí byla cítit "mrkvová" chuť.
   Pro převažující dobré vlastnosti lze tuto odrůdu doporučit všem zahrádkářům k pěstování a to nejenom pro zpestření sortimentu.
Kristal
Kristal Kristal Kristal

Návrat  ZPĚT na výchozí stránku