KRISTAL |
|||||
Interspecifická odrůda, kterou lze zařadit do skupiny univerzálních. Nevyžaduje takřka žádnou
chemickou ochranu a má ještě jednu zajímavou vlastnost - je mimořádně
mrazuvzdorná. Z vlastní zkušenosti - po tuhé zimě (teploty klesly k -25oC,
možná ještě níže) nebyly na keři žádné známky poškození a plodnost zůstala
normální. Krystal dozrává do konzumní zralosti většinou v první polovině září, ale může zůstat na keři i déle. Běžně se pak dosáhne cukernatosti přes 20oNM. Hrozen je střední až větší, bobule střední, barva v plné zralosti zlatavá, s hnědým nádechem. Zkusil jsem vyrobit z Krystalu mikrovzorek vína. Chuťově nebyl špatný, ale v pozadí byla cítit "mrkvová" chuť. Pro převažující dobré vlastnosti lze tuto odrůdu doporučit všem zahrádkářům k pěstování a to nejenom pro zpestření sortimentu. | |||||
Návrat ZPĚT na výchozí stránku |