KRYSTAL |
|||||
Synonyma: Hybrid C 43, Kristály, Kristall Původ: Krystal je maďarská odrůda z křížení odrůd Alföld (Muscat Thallóczy Lajos x (V. amuresis x V. vinifera)F2) x Seyve Villard 12 375 (syn.Villard blanc). Používá se jako stolní odrůda, ale i na výrobu vína (Krystal je registrován jako moštová odrůda v Ruské federaci od roku 2002) Listy: středně velké, silně řezané, výrazně pětilaločnaté, tmavozeleně zbarvené s lyrovitě překrytým řapíkovým výkrojkem. Hlavní žilka listu je na horní straně silně antokyanově zabarvená , bez ochlupení. Olistění keřů je řídké. Při bujném růstu vytváří odrůda dlouhé zálistky. Růst: střední Doba zrání: velmi raná, druhá polovina srpna (110-115 dnů) Hrozen a bobule: Hrozen je střední, cylindricko-konické nebo konické, střední hustoty, hmotnosti 170- 200 g, bobule střední, oválné, žlutozelené s voskovým povlakem, na sluneční straně jantarová, hmotnost 1,5-2,1 g. Dužina šťavnatá, slupka pevná. Chuť je výrazně sladká, příjemná, harmonická Obsah cukrů a kyselin: Cukernatost 17-18%, kyselost 6-7 g/l. Vyzrávání výhonů: velmi dobré 90-100% Plodnost dřeva: 85-90% Počet hroznů na výhon: 1,3 Zatížení,řez: 60 oček na keř při délce plodného dřeva na 3-4 očka, odrůdu lze pěstovat na středním i vysokém vedení s řezem na dlouhé tažně. Na krátkém plodném dřevě má malé neatraktivní hrozny Odolnost k mrazu: vysoká (do –29°C, může však být poškozován nízkými teplotami v období konce března až začátku dubna) Odolnost k chorobám: plíseň révové - 2 stupně (lze pěstovat bez nebo s jedním chemickým ošetřením za vegetaci), padlí - 2,5 stupně (při velmi silném infekčním tlaku padlí révového je vhodné aplikovat 1 – 2 fungicidní ošetření), šedou plísní nebývá odrůda napadána. Zakořeňování řízků:dobré Moje zkušenosti – Haná, 250 m.n.m., chráněné stanoviště: Výborná, vysoce výnosná odrůda, mezi zahrádkáři velmi oblíbená a běžná. Její nejvíce oceňované vlastnosti jsou vysoká odolnost k chorobám a hlavně k mrazu, což oboje můžu jen potvrdit. V mrazivé zimě 2005-2006 keře přežily bez velkého poškození a plodily i přes to, že byly vysazeny teprve na jaře 2005 (udává se, že standardní odolnosti k mrazu dosáhne keř teprve po sedmi letech od výsadby). V diskusích na ruských a ukrajinských webových stránkách jsem se dočetl, že tato odrůda bez ztrát na výnosech přečkala mrazy v lednu 2006, kdy průměrná teplota v Novočerkassku byla od 21 do 24. ledna –25,8°C a minimum –28°C. Důležité je mladé keře nepřetěžovat, odrůda pak na to reaguje sprcháváním bobulí a řídkými hrozny. Hrozny mohou zůstat na keřích dlouho, dochází jen k zvyšování obsahu cukru v bobulích a snižování kyselosti na 3,5-4,0 g/l. Z hroznů odrůdy Krystal se dá dělat i víno, které, díky nízkému obsahu kyselin bývá méně výrazné, ale třeba šlechtitelka révy z Novočerkasska S.I. Krasochina si právě víno z této odrůdy chválí. Tuto odrůdu považuji za základ své malé vinice, mám jí vysazeno 20 keřů. Literatura a zdroje: P.Pavloušek: Pěstování révy vinné v zahradách http://www.vine.com.ua/ http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/Atlas_reva_Adobe/bile_stol/krystal.pdf | |||||
Návrat ZPĚT na výchozí stránku |
Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho |