KRYSTAL

Krystal Synonyma: Hybrid C 43, Kristály, Kristall
Původ:  Krystal je maďarská  odrůda z křížení odrůd Alföld (Muscat Thallóczy Lajos x (V. amuresis x V. vinifera)F2) x Seyve Villard 12 375 (syn.Villard blanc). Používá se jako stolní odrůda, ale i na výrobu vína (Krystal je registrován jako moštová odrůda v Ruské federaci od roku 2002)
Listy: středně velké, silně řezané, výrazně pětilaločnaté, tmavozeleně zbarvené s lyrovitě překrytým řapíkovým výkrojkem. Hlavní žilka  listu je na horní straně silně antokyanově zabarvená , bez ochlupení. Olistění keřů je řídké. Při bujném růstu vytváří odrůda dlouhé zálistky.
Růst:  střední
Doba zrání:  velmi raná, druhá polovina srpna (110-115 dnů)
Hrozen a bobule: Hrozen je střední, cylindricko-konické nebo konické, střední hustoty, hmotnosti 170- 200 g, bobule   střední, oválné, žlutozelené  s voskovým povlakem, na sluneční straně jantarová, hmotnost 1,5-2,1 g. Dužina šťavnatá, slupka pevná. Chuť je  výrazně sladká, příjemná, harmonická
Obsah cukrů a kyselin:   Cukernatost   17-18%, kyselost   6-7 g/l.
Vyzrávání výhonů:   velmi dobré  90-100%
Plodnost dřeva:  85-90%
Počet hroznů na výhon:  1,3
Zatížení,řez:  60 oček na keř při délce  plodného dřeva na 3-4 očka,  odrůdu lze pěstovat na středním i vysokém vedení s řezem na dlouhé tažně. Na krátkém plodném dřevě má malé neatraktivní hrozny
Odolnost k mrazu:  vysoká (do –29°C,  může však být poškozován nízkými teplotami v období konce března až začátku dubna)
Odolnost k chorobám:  plíseň révové - 2 stupně (lze pěstovat bez nebo s jedním chemickým ošetřením za vegetaci), padlí - 2,5 stupně (při velmi silném infekčním tlaku padlí révového je vhodné aplikovat 1 – 2 fungicidní ošetření), šedou plísní nebývá odrůda napadána.
Zakořeňování řízků:dobré
Moje zkušenosti – Haná, 250 m.n.m., chráněné stanoviště: Výborná, vysoce výnosná odrůda, mezi zahrádkáři velmi oblíbená a běžná.  Její nejvíce oceňované vlastnosti jsou vysoká odolnost k chorobám a hlavně k mrazu, což oboje můžu jen potvrdit. V mrazivé zimě 2005-2006 keře přežily bez velkého poškození a plodily i přes to, že byly vysazeny teprve na jaře 2005 (udává se, že standardní odolnosti k mrazu dosáhne keř teprve po sedmi letech od výsadby).  V diskusích na  ruských a ukrajinských webových stránkách jsem se dočetl, že tato odrůda bez ztrát na výnosech přečkala mrazy v lednu 2006, kdy průměrná  teplota v Novočerkassku byla  od 21 do 24. ledna –25,8°C a minimum –28°C. Důležité je mladé keře nepřetěžovat, odrůda pak na to reaguje sprcháváním bobulí a řídkými hrozny.  Hrozny mohou zůstat na keřích dlouho, dochází jen k zvyšování obsahu cukru v bobulích a snižování kyselosti na 3,5-4,0 g/l. Z  hroznů odrůdy Krystal se dá dělat i víno, které, díky nízkému obsahu kyselin bývá méně výrazné, ale třeba šlechtitelka révy z Novočerkasska  S.I. Krasochina si právě víno z této odrůdy chválí. Tuto odrůdu považuji za základ své malé vinice,  mám jí vysazeno 20 keřů.
Literatura a zdroje:
P.Pavloušek: Pěstování révy vinné v zahradách
http://www.vine.com.ua/ 
http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/Atlas_reva_Adobe/bile_stol/krystal.pdf
Krystal
Krystal

Návrat  ZPĚT na výchozí stránku

Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho