LIEPAJAS DZINTARS |
|||||
Původ: Kříženec Liepājas Dzintars vyšlechtil lotyšský šlechtitel Gunvaldis
Vēsmiņš ((V. vinifera x V. amurensis) x směs pylu velmi raných
odrůd ) x ((V. vinifera x Muscat de St. Vallier Blanc) x směs
pylu velmi raných odrůd). Název znamená v překladu z lotyštiny
Libavský jantar. (Liepāja neboli česky Libava je město v
Lotyšsku.) Listy: středně velké, méně vykrajované, zespodu jemně plstnaté Růst: v prvních letech slabý, později střední Doba zrání: velmi raná, 90 dnů , SAT (suma aktivních teplot) potřebná od začátku rašení po plnou zralost 1900°С. Květ: ženský (gynoidní) typ květu Hrozen a bobule: Hrozny střední, hmotností 230-300 g. Bobule o rozměrech 23-24 mm jsou kulaté, jantarového zbarvení. Hmotnost bobulí je 4-5 g. Chuť je harmonická, s muškátovou příchutí. Při degustacích v Lotyšsku v letech 2008 a 2007 byly výborně hodnoceny jeho chuťové vlastnosti, mezi 88 odrůdami obsadil šesté místo, respektive mezi 30 odrůdami první místo. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 21-24%, kyselost 5-6 g/l Vyzrávání výhonů: velmi dobré Plodnost dřeva: 60-75 % Počet hroznů na výhon: 1,3-1,5 Zatížení, řez: zatížení 40-50 oček na keř, řez tažňů na 6-8 oček. Odolnost k mrazu: vysoká (-25°C) Odolnost k chorobám: Odolnost k plísni révové a k padlí je potřeba u této nové odrůdy ještě prověřit. Množení: Řízky zakořeňují dobře. Zvláštnosti Liepajas Dzintars patří dobou zrání mezi vůbec nejranější odrůdy, čímž je velmi vhodný do okrajových oblastí pěstování. Ale nejprve je potřeba jeho šlechtitelem udávané odolnosti, chuťové vlastnosti i výjimečnou ranost ověřit v našich podmínkách. Jedinou nevýhodou může být ženský typ květu, proto vyžaduje opylovače (například bezsemenné odrůdy nebo Krystal). Zdroje: vine.com.ua | |||||
Návrat ZPĚT na výchozí stránku |
Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho |