NEGRA

Negra Synonyma:AACA 6/9
Původ: Negra je modrá stolní odrůda vzniklá  křížením bulharské odrůdy Aptis aga a americké odrůdy Cardinal v roce 1970. Autorkou je Ing. D. Pospíšilová. Byla registrována  v roce 2002, právně chráněná je na Slovensku od roku 1996.
Listy: menší až středně velké , hluboce vykrajované, pěti až sedmilaločnatý. Rub listu je mírně vrásčitý, spodní strana je hladká. Řapík listu je kratší, hladký, narůžovělý.
Růst:  v úrodných půdách velmi silný
Doba zrání:  v dobrých polohách raná, v okrajových oblastech střední (druhá polovina září)
Hrozen a bobule: Hrozen je středně velký, středně hustý až řidší, kónický, u základu s křidélky průměrná hmotnost 200 g. Bobule jsou velmi velké, vejcovité, se zašpičatěným vrcholem. Velikost bobulí je rovnoměrná. Slupka je středně pevná, modročerné barvy. Slupka je přirostlá k masité dužnině, která má neutrální až jemně muškátovou chuť. Semena jsou velká
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 14,5-16,5%, kyselost 6 g/l
Vyzrávání výhonů:    dobré
Plodnost dřeva: 
Počet hroznů na výhon: 
Zatížení, řez:  6 - 8 oček/m2, vhodné jsou delší tažně
Odolnost k mrazu:  nízká (do –18°C), mohou ji poškodit i jarní mrazy, protože raší mezi prvními odrůdami.
Odolnost k chorobám: Odrůda je náchylná na padlí révové, není odolná ani k plísní révové a šedé, proto je zapotřebí zabezpečit co nejlepší chemickou ochranu. Po silnějších deštích dochází k praskání bobulí a jejich napadání plísni šedou.
Moje zkušenosti – Haná, 250 m.n.m., chráněné stanoviště:  Odrůda Negra je náročná odrůda, vhodná jen do nejteplejších, vodou dobře zásobených a úrodných půd a do bezmrazových poloh. Nutnou podmínkou pro její pěstování je kvalitní chemická ochrana, obzvláště proti padlí révovému. Hrozny jsou ale velmi atraktivní díky velikosti, barvě i tvaru bobulí.
Negra

Návrat  ZPĚT na výchozí stránku

Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho