PERLA ZALI

Perla Zali Synonyma:  Star of egri, ECS-24, Egri Csillagok 24, Egri Scillagok 24, Pearl of Zala, Perle de Zala, Perle von Zala, Zala Dende, Zala Genge, Zalagyoengye, Zhemchug Zala, Залагёнге, Заладендье
Původ:  Perla Zali je maďarská univerzální odrůda z křížení Eger 2(semenáč Seyvve Villard 12375) a Čabaňská perla. Perla Zali je nejpěstovanější interspecifickou odrůdou v Maďarsku (vysazeno přes 2800 ha!)a podobně je rozšířena i v Rusku (přes 1500 ha).
Listy: středně velký, nejčastěji celokrajný, světle zelený. Stopka listu je kratší.
Růst:  silný
Doba zrání: 
  raná,  konec srpna,  začátek září (2007 polovina srpna),  v příznivých letech dozrává i druhá (zálistková) úroda.Odrůda je vhodná i do okrajových oblastí pěstování
Hrozen a bobule: Hrozny středně velké až velké,  středně husté až volné,  křídlatě rozvětvené,  na dlouhé stopce. Hmotnost hroznu je 200 – 300 g.  Bobule jsou středně velké,  kulaté, s průměrem mezi 12 –20 mm, z důvodu genetické vady při opylení nestejně velké, zlatožluté barvy. Hmotnost bobulí je  2-4 g. Chuť harmonická, jemně muškátová, velmi dobrá. Dužnina  masitá, slupka pevná. Dobře snáší přepravu.
Obsah cukrů a kyselin:   cukernatost 18-22%,  kyselost 6,5-7,5 g/l
Vyzrávání výhonů:    dobré
Plodnost dřeva:  75-85%
Počet hroznů na výhon:  1,3-1,8
Zatížení, řez:    6-8 oček/m2,  40-45 oček na keř
Odolnost k mrazu:  střední (-23°C)
Odolnost k chorobám:  odrůda má zvýšenou  odolnost proti houbovým chorobám,  podle mých zkušeností je jen slabě napadána při silném tlaku padlím révovým.  Lze ji také pěstovat bez chemického ošetření. Hrozny mohou dlouho viset na keřích,  nebývá napadána plísní šedou. Navíc se u této odrůdy udává tolerance k napadení fyloxerou (mšičkou révokazem).
Zakořeňování řízků: velmi dobré
Víno: Z této odrůdy se dají vyrobit lehčí,  svěží aromatická vína stolního typu. Při zpracování vyžaduje přísně reduktivní technologický postup.
Moje zkušenosti – Haná, 250 m n.m., chráněné stanoviště: Perla Zali patřila k prvním vysazeným keřům na mé zahradě. Původně jsem této odrůdě příliš nevěřil, ale sama mě přesvědčila, že ne nadarmo je jednou z nejpěstovanějších interspecifických odrůd v Evropě, spolu s odrůdou Bianca. Oproti této odrůdě má větší hrozny a je v mých podmínkách i ranější,  navíc podle S. Krasochiny je  víno z této odrůdy kvalitnější něž u Biancy. Jedinou vadu snad vidím v odolnosti k mrazu,  která je jen kolem –23°C, ale keře jsou dosud mladé a plné mrazuodolnosti se dosahuje až po sedmi letech stáří keře. Chuťově je Perla Zali výborná, navíc má jen drobná semena,  která při jídle nevadí,  jednoznačně si místo na zahradě zaslouží.
Literatura a zdroje:
D.  Pospíšilová Ampelografia Slovenska
http://vine.com.ua/sorta/yniversalnye/zhemchyg-zala.html
Perla Zali

Návrat  ZPĚT na výchozí stránku

Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho