PERLETA

Perleta Synonyma:  Perlet, Perlette, CALIFORNIA 1253 F 21, Szentendrei magvatlan, Перлетт
Výskyt ve vinařských oblastech:  V roce 2001 zaujímala 4% ploch stolních odrůd v Kalifornii
Původ:  Perleta je americká odrůda, kterou  vyšlechtil Harold Olmo v Kalifornii (1948) křížením odrůdy Královna vinic a bezsemenné odrůdy Sultanina, provedeném v roce 1936. Jedná se o odrůdu druhu Vitis vinifera.
Listy:  velké až velmi velké, trojlaločnaté až pětilaločnaté,  jen málo vykrajované, spodní strana listu je holá.
Růst:  silný
Doba zrání: raná, zraje začátkem září, SAT 2260°C
Květ: hermafroditní
Hrozen a bobule: Hrozny jsou střední až velké, husté až velmi husté, kuželovitého tvaru, průměrná hmotnost  hroznu je 180 g. Kulaté bobule jsou malé až střední, o průměru 14-17 mm, hmotností do 2 g, s tenkou a pevnou slupkou. Bobule jsou bezsemenné, patří do odrůd nejvyšší I. kategorie bezsemennosti (hmotnost rudimentů do 6 mg). Dužnina je chruplavá, jemně muškátové chuti. Při degustačním hodnocení ve výzkumném ústavu v Novočerkassku, Rusko, Perleta dosáhla vynikajících  8,9 bodu z 10 možných, čímž se řadí k nejlépe hodnoceným odrůdám.
Obsah cukrů a kyselin: 19,0 –21,0 g/100 ml, kyselost 5-7g/l
Vyzrávání výhonů: dobré
Plodnost dřeva: 55-70 %
Počet hroznů na výhon: 1,1-1,5
Zatížení, řez: 45-50 oček na keř, řez tažňů na 6-8 oček. Hodí se pro většinu vedení, vhodnější jsou však vyšší vedení s delšími tažni.
Odolnost k mrazu: nízká (–16°C)
Odolnost k chorobám: Perleta  má nízkou odolnost proti napadením padlím révovým a plísní révovou.
Množení: Řízky zakořeňují velmi dobře, keře začínají plodit druhým až třetím rokem. Doporučovány jsou podnože SO 4, CR 2, 125 AA a 5 BB.
Zvláštnosti: Vzhledem k nízké odolnosti k mrazu i chorobám révy vyžaduje chráněné a velmi teplé lokality s dobrou humózní půdou. Vhodná jsou mohutnější vedení  například na zdi. Doporučuje se probírka hroznů, aby se snížila hustota hroznů a tím omezila možnost napadení šedou plísní. Pro lepší zbarvení hroznů je možné odstranit listy kolem hroznů v době dozrávání. Odrůda Perleta se používá pro přímý konzum, ale i pro sušení a zavařování. Nedoporučuje se ošetření giberelinem. Plodnost je nižší 6 - 7,5 t/ha.
Zdroje:  vine.com.ua
http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/
 
Perleta

Návrat  ZPĚT na výchozí stránku

Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho