|
Interspecifická odrůda, stolního typu. Je dostatečně odolná vůči
houbovým chorobám, takže v normálních letech takřka nevyžaduje chemickou
ochranu.
V pěstování je velmi plastická a i když byla vyšlechtěna v
Maďarsku, nemá zvláštní požadavky na teplo.
Běžně dozrává v první polovině září, v r. 2005 bylo dozrání
posunuto pro poměrně chladné léto.
Jako typická stolní odrůda má méně kyselin, proto se nehodí na
výrobu vína (nevím o žádném pokusu) a právě proto je chuťově velmi dobrá
již při cukernatosti kolem 15oNM. Hrozny jsou velké, bobule v
době zralosti jasně žluté, jediný nepřítel je hmyz a ptáci, kteří si
rádi pochutnají.
Jde tedy o odrůdu, kterou lze vřele doporučit všem zahrádkářům a
protože nejde o novinku, lze sazenice běžně koupit.
Pozn:
př. Ondrák mě upozornil, že toto víno ochutnal. Podle jeho vyjádření nejde
rozhodně o nic extra. A je to pochopitelné, PRIM je stolní odrůda.
|