VIKTORIA |
|||||
Synonyma: Původ: Vitis vinifera x Vitis amurensis) x Seyve Villard 12-304 Listy: středně velké, středně dělené Růst: na vlastních kořenech slabý až střední, v prvních letech po výsadbě roste velmi slabě Doba zrání: raná (v Novočerkassku 115-120 dnů, kde dozrává v polovině srpna). Hrozen a bobule: Hrozny jsou velké až velmi velké, 500-700 g i více, kónické, středně husté, někdy řídké.Bobule jsou velké o rozměrech 27 x 22 mm oválně vejčité a jejich hmotnost dosahuje 6-7,5 g. Barva bobulí je červeno malinová. Dužina masito šťavnatá, chuť příjemná, harmonická, při úplném dozrání se v ní objevuje muškátová příchuť. Degustační hodnocení 7,7 bodu. Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17-19 %, kyselost 5-6 g/l Vyzrávání výhonů: velmi dobré, téměř 100% Plodnost dřeva: 70-90 % Počet hroznů na výhon: 1,4-1,8 Zatížení, řez: 25-30 oček na keř, řez tažňů na 5-8, ale vzhledem k vysoké plodnosti spodních oček je možný i řez na 2-3 očka Odolnost k mrazu: vysoká (–26 až -27°C) Odolnost k chorobám: zvýšená odolnost k plísni révové, padlí révovému a plísni šedé Zakořeňování řízků: Řízky zakořeňují dobře, keře začínají plodit druhým až třetím rokem. Zvláštnosti: Na silně rostoucích podnožích má odrůda Viktoria větší hrozny i bobule. Protože Viktoria patří mezi odrůdy s ženským typem květu, vyžaduje přítomnost jiné odrůdy, opylovače, který kvete současně s ní. Při špatných podmínkách pro opylení může docházet k tzv. hráškovatění. Má sklon k přetížení, proto je potřeba úrodu regulovat. Při nevyrovnané závlaze v době dozrávání může docházet k praskání bobulí. Často je napadána hmyzem. Literatura a zdroje: vine.com.ua, vinograd7.ru Za svolení k použití fotografií děkuji autorům (Vladimír Charčenko, Anatolij Bačinskij, Sergej Sidorjaka, Jevgenij Sochaňov). | |||||
Návrat ZPĚT na výchozí stránku |
Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho |