VIKTORIA

Viktoria Synonyma: 
Původ:  Vitis vinifera x Vitis amurensis) x Seyve Villard 12-304
Listy:  středně velké, středně dělené
Růst:  na vlastních kořenech slabý až střední, v prvních letech po výsadbě roste velmi slabě
Doba zrání:  raná (v Novočerkassku 115-120 dnů, kde dozrává v polovině srpna).
Hrozen a bobule:  Hrozny jsou velké až velmi velké, 500-700 g i více, kónické, středně husté, někdy řídké.Bobule jsou velké o rozměrech 27 x 22 mm oválně vejčité a jejich hmotnost dosahuje 6-7,5 g. Barva bobulí je červeno malinová. Dužina masito šťavnatá, chuť příjemná, harmonická, při úplném dozrání se v ní objevuje muškátová příchuť. Degustační hodnocení 7,7 bodu.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 17-19 %, kyselost 5-6 g/l
Vyzrávání výhonů:  velmi dobré, téměř 100%
Plodnost dřeva:  70-90 %
Počet hroznů na výhon:  1,4-1,8
Zatížení, řez:  25-30 oček na keř, řez tažňů na 5-8, ale vzhledem k vysoké plodnosti spodních oček je možný i řez na 2-3 očka
Odolnost k mrazu:  vysoká (–26 až -27°C)
Odolnost k chorobám:  zvýšená odolnost k plísni révové, padlí révovému a  plísni šedé
Zakořeňování řízků:  Řízky zakořeňují dobře, keře začínají plodit druhým až třetím rokem.
Zvláštnosti:  Na silně rostoucích podnožích má odrůda Viktoria větší hrozny i bobule. Protože Viktoria patří mezi odrůdy s ženským typem květu, vyžaduje přítomnost jiné odrůdy, opylovače, který kvete současně s ní. Při špatných podmínkách pro opylení může docházet k tzv. hráškovatění. Má sklon k přetížení, proto je potřeba úrodu regulovat. Při nevyrovnané závlaze v době dozrávání může docházet k praskání bobulí. Často je napadána hmyzem.
Literatura a zdroje: vine.com.ua, vinograd7.ru
Za svolení k použití fotografií děkuji autorům (Vladimír Charčenko, Anatolij Bačinskij, Sergej Sidorjaka, Jevgenij Sochaňov).
Viktoria
Viktoria Viktoria

Návrat  ZPĚT na výchozí stránku

Stránka byla připravena na základě podkladů od př. Ivo Kotrleho